Hogyan segíthet a kurkuma kezelni a cukorbetegséget?

Hogyan segíthet a kurkuma kezelni a cukorbetegséget?

A kurkuma olyan fűszer, amelyet az emberek évszázadok óta használnak mind az élelmiszerekben, mind az orvostudományban. Sokan úgy vélik, hogy ennek előnyei vannak az emberi test számára. Lehet, hogy a kurkuma új eszköz a cukorbetegség kezelésére?

A kurkuma a gyökér curcuma longa közös neve. Ez egy élénk, sárga-narancssárga fűszer, amely a hagyományos ételek kapcsa a sok ázsiai országból.

Manapság néhány ember a kurkuma főzésben vagy kiegészítésként használja egészségük javítását. Ha a tudósok elegendő bizonyítékot találnak arra, hogy egészségügyi előnyöket nyújthat, akkor a kurkuma szerepet játszhat az orvosi terápiákban a jövőben.

Ebben a cikkben feltárjuk a kurkuma szerepét az alternatív és a nyugati orvoslásban, és megvizsgáljuk annak lehetséges előnyeit a cukorbetegség kezelésében.

A kurkuma és a cukorbetegség

A tudósok úgy vélik, hogy a kurkuma olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt, amelyek olyan tényezők, amelyek szerepet játszanak a cukorbetegségben. Ezért úgy vélik, hogy a kurkuma hasznos lehet a cukorbetegségben szenvedő emberek számára. A

kurkuma egy Curcumin nevű vegyületet tartalmaz, amely úgy tűnik, hogy számos egészségügyi előnye. A legtöbb eddigi kutatás a kurkuminra, nem pedig az egész kurkumára összpontosított.

A Journal Journal Bizonyítványon alapuló komplementer és alternatív orvoslás szerzői több mint 200 kutatási dokumentumot állítottak össze a cukorbetegség és a kurkumin közötti kapcsolatról.

Az eredmények azt sugallják, hogy a kurkumin különféle módon segíthet a cukorbetegségben szenvedő embereknek, amely magában foglalhatja az inzulinrezisztencia és a koleszterinszint javítását.

A glükóz kezelése

A kurkumin segíthet a cukorbetegségben szenvedő embereknek a vércukorszint kezelésében.

A fenti felülvizsgálati cikk olyan állatokkal kapcsolatos tanulmányokat tárgyal, amelyek kimutatták, hogy a kurkumin pozitív hatással lehet a magas vércukorszintre és javíthatja az inzulinérzékenységet.

A szerzők azonban ellentmondásos kutatási eredményeket is megjegyeznek, amelyek azt mutatták, hogy a kurkumin kevés hatással volt a vércukorszintre.

A kurkuma vagy a kurkumin szájon át történő bevétele elősegítheti a vércukorszint kezelhetőbb szintjét néhány embernél, ám ennek a hatásnak a megerősítéséhez több kutatás szükséges.

A prediabeták megfordítása

Számos tanulmány azt sugallta, hogy a kurkuma megóvhat a cukorbetegség fejlődése ellen is.

A cukorbetegség -ellátásban végzett tanulmány azt találta, hogy a prediabetákkal rendelkező emberek, akik 9 hónapig kurkumint szedtek, kevésbé valószínű, hogy 2. típusú cukorbetegség alakul ki, mint a placebót.

A tanulmány szerzői azt is megjegyezték, hogy a kurkumin javítja a hasnyálmirigy inzulint képező béta -sejtek működését.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a kurkuma vagy a kurkumin bevonása az étrendben segíthet a prediabetákkal rendelkező embereknek, hogy lelassítsák vagy megfordítsák ennek az állapotnak a fejlődését.

A szövődmények megelőzése

olyan vegyületek, mint például a kurkumin, elősegíthetik a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények kockázatának vagy súlyosságának csökkentését:

Máji egészség

Sok cukorbetegségben szenvedő ember májproblémákat tapasztal, például zsíros májbetegség.

Laboratóriumi vizsgálatokban a kurkuminot fogyasztó cukorbetegségben szenvedő patkányok kevésbé voltak olyan májproblémák, amelyek nem voltak.

koleszterin- és szív -egészségügy

Egy emberi vizsgálatban 63 akut koszorúér -szindrómás ember napi 45 milligramm (mg) adagot vett igénybe 2 hónapig. Ezen idő után alacsonyabb volt mind a teljes koleszterin-, mind az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin, vagy a „rossz” koleszterinszint. Úgy tűnik, hogy a

cukorbetegség növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint a szívbetegség a korai halál első számú oka a cukorbetegségben szenvedő embereknél.

Diabetikus neuropathia

A magas vércukorszint idegkárosodást okozhat, amelyet az orvosok neuropathiának neveznek.

Az autonóm neuropathia befolyásolja a testfunkciókat, amelyek felett az embernek nincs tudatos ellenőrzése, például az emésztés. A perifériás neuropathia fájdalomhoz, bizsergéshez és szenzáció elvesztéséhez vezethet a kezekben és a lábakban.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a kurkuma segíthet megelőzni a diabéteszes neuropathia bizonyos szövődményeit, ideértve:

 • Szemproblémákat, például az uveitisz és a szürkehályog
 • Gastroparesis> , amely lelassítja vagy megállítja az élelmiszerek mozgását az emésztőrendszeren keresztül
 • kognitív hiányok, amelyek befolyásolják a mentális feldolgozást

Egyéb előnyök

kurkumin is lehet Segítsen megakadályozni vagy csökkenteni a következőket:

 • erektilis diszfunkció
 • diabéteszes nephropathia, más néven diabéteszes vesebetegség
 • A gyulladásos állapotokból származó fájdalom, például például A rheumatoid arthritis

kurkumin azt is kimutatta, hogy megvédi az állatokat a diabéteszes érrendszeri betegségektől, és ennek eredményeként felgyorsítja a sebgyógyulást.

Ha egy cukorbetegségben szenvedő személynek van seb, akkor hosszú időbe telik a gyógyulás, és az embernek nagyobb a fertőzés kockázata, mint a cukorbetegség nélküli személy. Ezek a tényezők súlyos szövődményekhez vezethetnek.

A sebgyógyulás segítésének módjainak megtalálása hasznos lehet a cukorbetegek számára.

Bizonyos esetekben a tudósok még nem erősítették meg, hogy a kurkuma előnyei, amelyeket az állati modellekben megjegyeztek, átruházhatók az emberekre, ezért további kutatásokra van szükség.

1. típusú cukorbetegség immunválasz

A tudósok úgy vélik, hogy az 1. típusú cukorbetegség akkor fordul elő, amikor az immunrendszer megtámadja az inzulintermelő béta-sejteket a hasnyálmirigyben.

A 2014 -es cikk megjegyezte, hogy a kurkumin módosíthatja a hiperaktív immunrendszer működését az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél.

A kutatók azt találták, hogy a kurkumin csökkenti a test T-sejt válaszát, amely immunválasz része. Ez a megállapítás azt sugallja, hogy a kurkumin elősegítheti az immunrendszer megerősítését.

Ez növelheti az immunmoduláló gyógyszerek hatását is, amelyeket az orvosok az 1. típusú cukorbetegség kezelésére írnak elő.

Kockázatok és interakciók

A Nemzeti Kiegészítő és Integrációs Egészségügyi Központ (NCCIH) szerint a kurkuma biztonságosnak tűnik, és az emberek rendszeresen beilleszthetik az étrendbe.

Ha azonban az emberek túl sok kurkuma vagy kurkumin fogyasztanak, akkor a következő tüneteket és tüneteket tapasztalhatják meg:

 • Vérvékonyság
 • émelygés

Ennek eredményeként a kurkuma nem alkalmas a vérhígító gyógyszereket használó emberek számára.

Bizonyos egészségi állapotú embereknek is elkerülniük kell a kurkuma, mivel ez súlyosbíthatja a tüneteiket.

Ezek a feltételek magukban foglalják:

 • epehólyag -betegség
 • vesekő

Túl sok kurkumin vagy kurkuma szedése A meghosszabbított időszak szintén hozzájárulhat a májproblémákhoz.

Az interakciók

kurkuma vagy kurkumin szintén növelhetik más vércukorszint -gyógyszerek hatásait, amelyek hipoglikémiához vagy alacsony vércukorszinthez vezethetnek.

Az embereknek beszélniük kell egy orvossal, mielőtt növelik a kurkuma vagy a kurkumin bevitelét, és mielőtt tüneteikhez kurkuma vagy bármilyen más kiegészítést szednének.

néha egy kiegészítő vagy gyógynövény kölcsönhatásba léphet a meglévő gyógyszerekkel.

Tudjon meg többet a kurkuma használatának mellékhatásairól, előnyeiről és kockázatáról.

Hogyan lehet a kurkuma cukorbetegséghez használni

Ha a cukorbetegség kurkuma hozzáadja az étrendjét, akkor kiegészítenie kell az átfogó cukorbetegség -kezelési tervet.

A cukorbetegségben szenvedő embereknek inzulint vagy más gyógyszereket kell használniuk, mivel orvosuk azt tanácsolja, és a következő életmód -intézkedéseket kell tenni a szövődmények kockázatának csökkentése érdekében:

 • Egészséges étrend enni, amely rengeteg rengetegat tartalmaz. a nem keresztelő zöldségek és rost
 • rendszeres testmozgás
 • A stresszszintek kezelése
 • Ha szükséges, hagyja abba a dohányzást, és kerülje el a használt füstöt Alvás

Az orvos együtt fog működni az egyénnel egy olyan egészségügyi terv létrehozásában, amely megfelel a sajátos tüneteiknek és igényeiknek. Az orvos tanácsot adhat a kurkuma élelmiszerekben vagy kiegészítőként történő felhasználásáról, de javasolhatja, hogy a táplálkozás és az étkezés tervezésében segítséget nyújtson egy dietetikushoz.

kurkuma és egyéb egészségi állapotok

A kurkuma olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek hasznosak lehetnek a különféle állapotok kezelésére, amelyek közül néhány előfordulhat a cukorbetegség mellett.

Az NCCIH szerint néhány tanulmány kimutatta, hogy a kurkuminoidok:

 • csökkentsék a szívrohamok kockázatát a bypass műtét után
 • Olyan hatékonyak, mint ibuprofen a térdfájdalom kezelésében
 • Csökkentse a bőrirritációt, ami gyakori az emlőrák sugárterápiája után.

A tudósok a kurkuma előnyeit is vizsgálták: >

 • Alzheimer -kór
 • A rák bizonyos típusai, beleértve a prosztatarákot és a vastagbélrákot
 • Sebészeti fájdalom
 • A fogplakk csökkentése szájmosás -összetevőként
 • Rheumatoid arthritis
 • Bőrproblémák
 • Máj és epehólyagproblémák
 • Légzés nehézségek

Kutatás kutatás azt is javasolta, hogy a kurkuma segíthet:

 • fekélyes vastagbélgyulladás
 • uveitis
 • Crohn -betegség
 • Peptikus és gyomorfekélyek

Ezeknek a állapotoknak a része, például a psoriasis és a Crohn -betegség, a cukorbetegek körében gyakoribbnak tűnik.

Tudjon meg többet itt arról, hogy a kurkuma miként hasznos lehet a psoriasisban szenvedő személy számára.

kurkuma az étrendben

A kurkuma egy enyhe fűszer, amely sok édes és ízletes ételt ad hozzá.

Az emberek többféle módon adhatják hozzá a kurkuma étrendjéhez:

 • Készítsen kurkuma teát
 • Készítsen aranytejet kurkuma, tej és egyéb fűszerek felhasználásával
 • Adjon hozzá kurkuma port a rántott tojásokhoz
 • Adjon színt és ízt a rizshez egy kanál kurkuma keverésével, mielőtt főzne Egy zöldségpörkölt
 • Adjon hozzá kurkuma a turmixhoz

A legjobb az íz kipróbálása, ha először mindössze 1 teáskanál kurkuma hozzáadásával. Az ember ezután hozzáadhat még egy teáskanálot, ha erősebb ízt akar.

Outlook

A kutatás azt sugallja, hogy a kurkumin, a kurkuma fő hatóanyagja, jelentős hatással lehet a cukorbetegség tüneteinek és szövődményeire. A legtöbb kutatás eddig azonban állatokat vett fel, és több emberi kísérletre van szükség a fűszer előnyeinek megerősítéséhez.

2017-ben egy kutatócsoport figyelmeztette a kurkuma javaslatát, mint gyógymódot. Részletesebb tanulmányokat hívtak fel, megjegyezve, hogy mivel a kurkuma minőségében nagyon eltérő, mint más fűszerek, nehéz elvégezni a következetes teszteket. A

A kurkuma nem gyógyszer, és nem helyettesíti semmilyen gyógyszer- vagy életmódbeli intézkedést, amelyet az orvos felírhat a cukorbetegség kezelésére. Az embereknek nem szabad ezt helyettesítenie a cukorbetegség gondozásának bármely aspektusára.

Az orvos irányítása alatt azonban a kurkuma vagy a kurkumin a cukorbetegségben szenvedő személy számára előnyös lehet, függetlenül attól, hogy fűszerként használják a főzés során, vagy kiegészítő formában használják.

q:

& lt;